Map
Facebook
Žemėlapis
PRŠC PPT padalinys
Pedagoginės psichologinės tarnybos padalinys
Metodinė veikla
Mokytojų metodinių būrelių veikla
TAU
Trečiojo amžiaus universitetas
SPORTAS
Sporto renginiai
Projektai
Švietimo centro projektai
Registracija
Renginių kalendorius, registracija į renginius

STEAM via Robotics

Velžio gimnazija dalyvauja tarptautiniame „Erasmus+“ mokyklų mainų strateginių partnerysčių projekte „STEAM via Robotics“. Projekto partneriai – Jungtinės Karalystės, Ispanijos ir dvi Turkijos mokyklos. Pagrindinis projekto tikslas – skatinti pradinių klasių mergaites daugiau domėtis STEAM dalykais, robotikos užsiėmimus panaudoti patyčių prevencijai, gilinti  mokytojų gebėjimus integruoti STEAM dalykus į ugdymą.

Pirmasis-paruošiamasis projekto partnerių susitikimas balandžio 26–28 dienomis vyko Velžio gimnazijoje. Šis susitikimas buvo skirtas geresniam projekto partnerių pažinimui, būsimų projekto veiklų aptarimui bei pasiruošimui veikloms, būsimų susitikimų datų suderinimui.

 Pirmąją dieną daugiausiai dėmesio buvo skiriama susipažinimui, šalies bei Lietuvos edukacinės sistemos pristatymui, lietuviškų tradicijų pažinimui. Pagrindinė projekto koordinatorė Sebila Bulbul plačiau pristatė pagrindinę projekto idėją, supažindino su numatytomis veiklomis. Ilgokai derinomės dėl būsimų susitikimų datų, nes kiekvienoje šalyje yra savita švietimo sistema, kiekvienoje mokykloje vis kitoks darbo režimas. Pažintį su lietuviškomis tradicijomis projekto partneriai tęsė išvykoje į Anykščių apylinkes. Nuostabiame Niūronių sodžiaus gamtos kampelyje, Arklio muziejuje esančioje aukštaičių sodyboje dalyviai turėjo galimybę susipažinti su ruginės duonos kepimo paslaptimis. Klausėsi pasakojimo apie rugio kelią, duonos rauginimo paslaptis, kaip ir kokią duoną kepė mūsų senoliai, savo rankomis pasidarė duonos kepaliuką, vaišinosi kaimiškais skanėstais – duona, medumi, sūriu, lašinukais... Kol krosnyje kepė duonelė, apžiūrėjo unikalią Arklio muziejaus ekspoziciją. Po edukacinės programos Niūronyse, svečiai užlipę į medžių lajų tako apžvalgos aikštelę, grožėjosi Šventosios upės vingiais, aukščiausios Lietuvoje Šv. Mato bažnyčios bokštais... Lietuviškų tradicijų pristatymą užbaigėme mokydamiesi lietuvių liaudies šokių, žaisdami žaidimus, klausydamiesi Anykščių kultūros centro Viešintų skyriaus kapelos „Vingerinė“ dainų.

Antra susitikimo diena prasidėjo mokymais mokytojams, dalyvaujantiems šiame projekte – buvo kalbama apie STEAM integraciją pradinėse klasėse, mokytojai mokėsi programuoti robotukus. Po pietų šias veiklas pratęsėme RoboLabo ir STEAM centruose. Projekto dalyviai susipažino su RoboLabo centre šiuolaikiškai įrengtomis trimis klasėmis, konstravo ir programavimo su WeDO 2,0. STEAM  centre susipažino su biologijos ir chemijos, robotikos ir IT, fizikos ir inžinerijos laboratorijomis. Laboratorijų vadovai pristatė, kokius gyvenimiškus uždavinius sprendžia su vaikais užsiėmimų metu, supažindino su hidroponiniu šiltnamiu – kaip naudojant išmaniąsias technologijas sudaromos sąlygos augalų auginimui. Išbandėme net robotų krepšinį.

Trečiąją vizito dieną projekto dalyviai tęsė pažintį su Lietuva – aplankė tris Lietuvos sostines: Kernavę, Trakus ir Vilnių. Kelionę pradėjome nuo Lietuvos valstybės lopšio – Kernavės. Legendomis apipintas Pajautos slėnis ir jo pakrašty stūksantys penki piliakalniai, saugantys paskutinės Europos pagoniškos valstybės sostinės liekanas, svečius pakerėjo savo didybe bei paslaptingumu. Kita stotelė – Trakai. Svečiai susipažino su šio miesto istorija. Didingos Trakų pilies sienų apsuptyje svečiai galėjo pajusti LDK valdovų Kęstučio ir Vytauto viešpatavimo laikų dvasią. Kadangi karaimai yra neatsiejama Trakų istorijos dalis, projekto dalyviai buvo pakviesti paskanauti plačiausiai žinomą ir mėgstamiausią karaimų patiekalą „kybyn“ – pusmėnulio formos mielinės tešlos pyragėlį su pjaustytos žalios avienos ar jautienos įdaru. Beskanaudami kibinus projekto dalyviai šnekučiavosi, dalijosi įspūdžiais, reflektavo apie jau įvykusias ir planuojamas projekto veiklas. Pažintis su Vilniumi prasidėjo nuo Gedimino prospekto ir Katedros. Projekto dalyvius gidė pakvietė pasivaikščioti po senamiestį, susipažindino su Prezidentūra, Vilniaus universitetu, Šv. Onos bažnyčia, Užupiu ir kitomis įžymiomis vietomis bei objektais. Įtraukiantis ir nuotaikingas gidės pasakojimas nei vieno svečio nepaliko abejingo Vilniaus miesto istorijai.

Šis partnerių susitikimas padėjo pamatus visai tolesnei projekto veiklai. Visas tris dienas netilo kalbos apie būsimus susitikimus, būsimas veiklas, STEAM festivalį Ispanijoje, robotikos varžybas Turkijoje. Užsimezgė itin draugiški ryšiai tarp partnerių, todėl tikime, kad per ateinančius metus visas suplanuotas projekto veiklas sugebėsime įgyvendinti.

Noriu padėkoti gimnazijos projekto komandai – anglų k. mokytojai Rimai Stongvilienei, IT mokytojams Audronei Grinkuvienei ir Viktorui Samoilovui, pradinių klasių mokytojai Jolantai Andriuškevičienei, direktoriui Rimtui Baltušiui – už puikiai organizuotą pirmąjį projekto partnerių susitikimą.

Robotics Velzys 1
Robotics Velzys 1
 
Robotics Velzys 2
Robotics Velzys 2
 
 
 Robotics Velzys 5
Robotics Velzys 5
  Robotics Velzys 3
Robotics Velzys 3
 Robotics Velzys 4
Robotics Velzys 4
 Robotics Velzys 6
Robotics Velzys 6
 

 

Projekto koordinatorė Edita Davidonytė

Loading

Biudžetinė įstaiga Panevėžio rajono švietimo įstaiga
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre
Įmonės kodas 195271084 
Beržų g. 50
36145 Panevėžys
Tel. +370 45 582 971,
       +370 45 462 813
El.p. centras@prsc.lt

Straipsnių archyvas

Lankytojai

Šiandieną 10

Šią savaitę 75

Šį mėnesį 1106

Iš viso 149028

Renginių akimirkos