Map
Facebook
Žemėlapis
PRŠC PPT padalinys
Pedagoginės psichologinės tarnybos padalinys
Metodinė veikla
Mokytojų metodinių būrelių veikla
TAU
Trečiojo amžiaus universitetas
SPORTAS
Sporto renginiai
Projektai
Švietimo centro projektai
Registracija
Renginių kalendorius, registracija į renginius

Panevėžio rajono švietimo centre svečiavosi Maltos universiteto profesorius Carmel Cefay

Panevėžio rajono švietimo centras įgyvendindamas tarptautinį „Erasmus+“ KA3 projektą „MOV-UP“ bendradarbiauja su Maltos universitetu. Balandžio mėn. Švietimo centre seminaro „Socialinis emocinis ugdymas“ I dalį vedė šio universiteto profesorius Carmel Cefay. Profesorius ikimokyklinio ir pradinio ugdymo mokytojams pristatė psichologinio atsparumo ugdymo programą „RESCUR. Skrodimas per bangas“ (RESCUR Surfing The Waves: A Resilience Curriculum for Early Years and Primary Schools in Europe). Ši programa išversta į septynias Europos kalbas, testuota visose projekto šalyse. Profesorius Carmel Cefay jau yra pristatęs programą daugelyje pasaulio šalių, o šią vasarą su programos idėjomis supažindins  JAV mokytojus.

Psichologinio atsparumo ugdymo programos „RESCUR. Skrodimas per bangas“ tikslinė grupė –  4–11 metų vaikai. Programą sudaro penkios knygos (vadovai): ankstyvasis ugdymas, ankstyvasis pradinis ugdymas, vėlyvasis pradinis ugdymas, vadovas tėvams, vadovas mokytojams. Sukurtos ir papildomos priemonės, kurių prireiks įgyvendinant programą: atvirukų rinkinys (mes mąstome pozityviai ir jaučiamės laimingi; mes įveiksime sunkumus; mes klausomės ir suprantame ir kt.); istorijose dalyvaujančių žvėrelių kortelės; pirštų lėlyčių pavyzdžiai; dėmesingumo ugdymo garso įrašai; muzikiniai įrašai; filmukas). Programos rengėjai teigia, kad ji skirta turintiems mokymosi negalią, specialiųjų ugdymosi poreikių bei patiriantiems kitokių sunkumų, tautinių mažumų bei pabėgėlių šeimų vaikams, profesoriaus Carmel Cefay nuomone, programa tinka visiems ikimokyklinio ir pradinio ugdymo pakopose besimokantiems vaikams. Panevėžio rajono švietimo centro įgyvendinamo „MOV-UP“   projekto ekspertai, detaliai susipažinę su programa, teigia, kad vėlyvojo pradinio ugdymo programa pagal Lietuvos švietimo sistemos skirstymą į pakopas aktuali ir penktokams, pereinantiems iš vienos mokymosi pakopos į kitą ir išgyvenantiems adaptacijos sunkumus.

Švietimo centre vykusį Carmel Cefay seminarą puikiai įvertino beveik visi jo dalyviai, šiuo metu jie išbando profesoriaus pristatytą metodiką Panevėžio rajono ikimokyklinio bei pradinio ugdymo įstaigose. Seminare dalyvavę anglų kalbos mokytojai planuoja ją išbandyti penktoje klasėje. Po trečiosios seminaro dalies, kai mokytojai pristatys savo patirtį ir įvertins metodikos taikymo galimybes Lietuvos mokyklose, pasidalinsime jų įspūdžiais.

Nuoširdžiai džiaugiamės Panevėžio rajono švietimo centro projekto „MOV-UP“ ekspertų bendradarbiavimu su profesoriumi Carmel Cefay, kuris jau du kartus lankėsi Švietimo centre, o atsisveikindamas vėl žadėjo sugrįžti. Kitas ekspertų susitikimas su profesoriumi birželio mėn. vyks Maltos universitete. Tiek ekspertus, tiek seminarų dalyvius kaskart iš naujo sužavi Carmel Cefay gebėjimas bendrauti, sukurti bendradarbiavimu grįstą aplinką, nuoširdumas ir profesionalumas. Džiugu ir tai, kad profesorius maloniai sutiko, jog jo kartu su komanda parengta Psichologinio atsparumo ugdymo programa būtų išversta į lietuvių kalbą. Jau turime I d. vertimą  − tikimės, kad tai bus puiki dovana seminaro „Socialinis emocinis ugdymas“ III d. dalyviams.

Pristatome kitų šalių mokytojų ir mokinių refleksiją įgyvendinant psichologinio atsparumo ugdymo programą „RESCUR. Skrodimas per bangas“.

Mokytojų refleksija. „Veiklos buvo juokingos ne tik vaikams, bet ir man. Aš netikėjau, kad vaikų elgesio pokyčiai bus matomi jau vos po kelių užsiėmimų“. „Kadangi mes mokėmės kūrybiškai spręsti problemas, vaikai turėjo galimybę natūraliai kalbėti apie savo bendruomenės problemas, apie patyčias ir net smurtą, šios mokymosi sesijos sustiprino jų tarpusavio santykius klasėse“. „RESCUR programa pristato realų ir lengvai panaudojamą kursą, stiprinantį visos mokyklos bendruomenės psichologinį atsparumą“. „Mokiniai buvo labiau įsitraukę į veiklas. Buvo tokių, kurie pasidalijo savo asmenine patirtimi. Aš nesitikėjau, kad jie bus tokie atviri“. „Aš matau skirtumus: jie ėmė jaustis saugiau“. „Daug kas pagerėjo. Ypač naudingi buvo dėmesingumo ugdymo pratimai, mokiniai išlaisvėjo ir tapo empatiški“. „Man labai patiko ši programa, nes ji padėjo man pačiai pasijausti stipresne“. „Aš mačiau pokyčius savo klasėje, dalyvaudami veiklose vaikai susidraugavo. Ši programa privalo būti tęsiama visus metus“.

Vaikų refleksija. „Aš išmokau pasijusti kito kailyje ir padėti kitiems“. „Jei tu esi pesimistas, tau nenutiks gerų dalykų, bet jei tu esi optimistas, pamatysi daug gražių dalykų aplink save“. „Mes negalime įveikti problemų be pasirengimo, mes negalime lengvai pasiduoti“.

Susidomėjusiems Psichologinio atsparumo ugdymo programa daugiau informacijos suteiks projekto koordinatorė ir ekspertė, Panevėžio rajono švietimo centro direktorė Jurgita Vaitiekūnienė bei direktoriaus pavaduotoja, projekto ekspertė Renata Jankevičienė.

„Erasmus+“ KA3 projektas „Ankstyvasis ugdymas – tvarios motyvacijos ir gyvenimiškų vertybių kūrimas“ („Early childhood education – building sustainable motivation and value paradigm for life“, „MOV-UP“) finansuojamas remiant Europos Komisijai.

 Carmel
Carmel
Carmel Vaclovas grupė
Carmel Vaclovas grupė
 
 
 Dalyviai
Dalyviai
 Grupėse 2
Grupėse 2
 
Renata Carmel Jurgita
Renata Carmel Jurgita
   

Renata Jankevičienė, Panevėžio rajono švietimo centro direktoriaus pavaduotoja

Loading

Biudžetinė įstaiga Panevėžio rajono švietimo įstaiga
Duomenys kaupiami ir saugomi Juridinių asmenų registre
Įmonės kodas 195271084 
Beržų g. 50
36145 Panevėžys
Tel. +370 45 582 971,
       +370 45 462 813
El.p. centras@prsc.lt

Straipsnių archyvas

Lankytojai

Šiandieną 10

Šią savaitę 75

Šį mėnesį 1106

Iš viso 149028

Renginių akimirkos